Hur du tejpar din hockeyklubba

Svart hockeytejp står på ett hockeyblad

Att fråga sig hur man tejpar en hockeyklubba är närmast att likna vid frågan ”hur långt är ett snöre?”. Svaret är nämligen att det finns inget rätt svar på hur du bör tejpa din hockeyklubba. Vi förklarar!

Innan vi ger exempel på hur du kan börja tejpa din hockeyklubba börjar vi med att förklara vad de olika tejperna används för. Vet du redan vad de olika tejperna används till kan du hoppa direkt till avsnittet ”Några exempel”.

 

1. Vilka produkter används

Tygtejp

Tygtejp används som regel till två ändamål: att tejpa bladet, och för att tejpa knoppen. Varför är det så? Tygtejpen har en slitstark och vattenavvisande yta som lämpar sig bra för att användas på bladet. Dessutom bidrar ytan till en bättre kontakt med pucken jämförelsevis med benskyddstejp som har en hal yta. Möjligheten att dela tygtejpen för att anpassa bredden på tejpen efter eget tycke gör att tygtejpen är det givna valet för att tejpa knoppen med. Tygtejpens slitstarka yta bidrar även till att knoppen inte glider runt eller deformeras ofrivilligt.

Tygtejpen finns dessutom i olika bredder: en smal (24 mm) och en bred (36 mm). Den breda modellen används nästan uteslutande till att tejpa bladet, medans den smala tygtejpen med fördel kan användas till både bladet och knoppen. Den breda modellen togs fram speciellt för att spara tid när spelare behöver tejpa om bladet under matchens gång.

Sammanfattning:

  • Tygtejpen används till bladet och knoppen.
  • Den finns i olika bredder och färger, vilken du väljer är upp till dig.

Grepptejp

Grepptejpen har endast ett användningsområde – ett viktigt sådant. Produkten ökar greppet runt knoppen och många upplever ett förbättrat skott som ett resultat av just detta. Grepptejpen har en förmåga att bibehålla greppet trots svett och vatten som lätt uppstår under träning och match. En hal yta kring knoppen är något de flesta spelare vill undvika, därför har grepptejpen blivit en vanlig syn bland klubbställen. Tejpen lindas runt knoppen, det vill säga längst upp på skaftet. Du väljer själv om du vill använda tygtejp under. Det är dock inte nödvändigt eftersom grepptejpen fäster lika bra direkt på skaftet.

Sammanfattning:

  • Grepptejpen ökar greppet på runt knoppen.
  • Används endast till knoppen. Du väljer själv hur långt ned på skaftet som du vill tejpa.

 

2. Hur du tejpar hockeyklubban

Att tejpa bladet

  1. Välj färg på tygtejpen: svart, vit, gul, röd blå …? Alla våra tygtejper håller samma höga kvalité vilken färg du väljer är helt upp till dig. 
  2. Vart du vill börja tejpa från är en smaksak. Antingen börjar du från hälen eller så börjar du från slutet på bladet. Är du nybörjare kan det vara enklare att starta från hälen under förutsättning att du vill tejpa hela vägen ut och ska klippa. Om inte så spelar det ingen roll. 
  3. Vill du tejpa hela vägen ut eller lämna delen längst ut på bladet ”öppen”? Även här är det smaksak. De sista 10 åren har det blivit extremt populärt att tejpa hela vägen ut. En fördel är dessutom att du skyddar bladet från att ta skada i sarghörnen. (Se video längre ned för att se vad vi menar med att tejpa hela vägen ut)
  4. Nu är det dags för den sista touchen – vax! Använder du vit tejp kan du dra en svart puck längs med tejpen för att färga tejpen med svarta streck. Pucken ger ingen direkt effekt, men vissa gillar hur det ser ut. Sist ut är att lägga på vax, det gör du genom att dra några gånger på bägge sidor av bladet. Vaxet skyddar tejpen, motverkar snö och is samt ger en klibbig yta för bättre puckkontrol. 
  5. Nu är du klar! 

Att tejpa knoppen

  1. Knoppen är den delen som kommer att tejpas om minst av allt på klubban. Därför är det viktigt att den blir precis som du önskar. Eftersom topphanden är ansvarig för all puckhantering är det kanske den viktigaste tejpningen på klubban. 
  2. Det vanligaste är att ta våran 24 mm tygtejp och tejpa några varv längst upp på skaftet. Hur många varv du väljer att tejpa är beroende av hur stor knopp du vill ha. En större knopp kan ge ökad stabilitet, men också ett klumpigare grepp. Enligt vår erfarenhet bör du välja en storlek och fortsätta med det. De flesta proffsen har använt samma knopp sedan de var tonåringar. 
  3. När du känner dig nöjd med knoppen är det dags att tejpa resten av knoppen. Det gör du genom att linda grepptejpen från knoppen och en bit ner på skaftet. En bra huvudregel (som det finns undantag från) är att minst tejpa så långt tejpen täcker ytan du håller runt med handsken. 
  4. Om du vill kan du tejpa ett varv runt grepptejpen för att undvika att den rivs upp. 

 

3. Våga testa

Till och med de bästa har förbättringspotential. Kolla in några av de sämsta tejpningarna i NHL.